nl
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Webwinkel voor theebloemen en jasmijnthee

0

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

160x600


Default 160x600


Default 160x600








Het begin - Over deze website
Dienblad met verschillende theeënEr wordt steeds meer thee gedronken, vooral groene thee die gezet is met losse theebladeren. Het lijkt wel of deze thee opeens ontdekt is en hype is geworden. Maar wat weten we van deze thee? Deze site behandelt onderwerpen om kennis over Chinese thee te verspreiden: in WikiThee bevinden zich allerlei artikelen over Chinese thee en Chinese theecultuur en in Recepten staan gerechten en dranken met thee als culinair onderdeel.

Oriental Teagarden bevat verder een webwinkel voor Jasmijn Parels, theebloemen en Chinese thee. De thee is altijd verpakt in kleine handige eenheden waarin de versheid het makkelijkst behouden blijft. Want de lekkerste thee wordt gezet met verse losse theebladeren.

Kies altijd voor losse theebladeren. Zo is thee ontdekt en zo wordt Chinese thee overal ter wereld gezet. Maar los hiervan, de qualiteit van losse theebladeren is beter dan die van 'fanning en dust'-thee. De aroma is geuriger en de smaak is helderder. In dit artikel beschrijf ik een aantal praktische adviezen waarmee je de juiste Chinese thee kan kiezen.

Het zetten van Chinese thee

Als je niet eerder Chinese thee hebt gezet met losse theebladeren, dan kan je wellicht eerst dit doornemen. De belangrijkste elementen voor het zetten van thee zijn de juiste hoeveelheid thee, verse water en de juiste temperatuur van het water. Volg hiervoor de algemene adviezen, maar zeker voor wat betreft de hoeveelheid thee en temperatuur kan je naar eigen voorkeur van afwijken.

Ik zet vaak Chinese thee, meestal in een kleine theepot, soms direct in een groot glas. Het is afhankelijk van de theesoort die ik wil zetten en voor het aantal personen voor wie ik de thee zet. Dit is mijn dagelijkse praktijk. Eenmalig goede thee in het glas of theepot doen en daarna diverse keren met heet water bijvullen, makkelijker kan het niet!

Af en toe, wanneer ik heel bijzondere thee heb gekregen van vrienden en kennissen uit China, zet ik kungfuthee om maximaal te genieten van de thee. Bij het zetten en schenken van kungfuthee wordt water en thee verspild, maar kungfuthee zetten is zeker de moeite waard. Kungfuthee is heerlijk.

Een Chinese theeceremonie heb ik nooit gehouden noch begeleid. Dat hoef ik gelukkig ook niet te doen. Er zijn in mijn omgeving genoeg kennissen die Chinese theeceremonies beter kunnen begeleiden dan ik.

Er bestaan weinig typisch Chinese theegebruiken. Vaak zijn deze regionale gebruiken. Ik heb twee beschreven met de verhalen erachter. Deze gebruiken zie je weleens in Chinese restaurants waar men toch semiformeel met elkaar omgaat. Het eerste is het zachtjes tikken op tafel, en het tweede is het openhouden van de theepot.

Een goede ontwikkeling is het opkomst van de theesommelier. Ik ben geen theesommelier maar een "theekenner". Ik hoop dat deze theesommeliers geen misleidende informatie geven zoals ik deze weleens aantef op het internet.

Chinese thee en onze gezondheid

In verse losse thee zitten veel stoffen die heilzame werkingen hebben. Deze stoffen zijn theïne en polyfenolen waarvan antioxidanten een groep is. Deze stoffen zitten van nature in de bladeren van de camilia sinesis. Het is zeer interessant wat de effecten van deze stoffen op ons lichaam en onze gezondheid kunnen zijn. Van witte thee wordt bijvoorbeeld beweerd dat deze een preventieve werking heeft tegen kanker, de metabolisme verhoogt, de cholesterol vermindert, de bloeddruk verlaagt, het immuunsysteem versterkt en goed is voor de huid. Aan groene thee worden zelfs ruim twintig gezonde werkingen toegedicht. Ik heb een verzameling gemaakt van gemelde effecten per theesoort.

Gezond leven is een samenloop van diverse factoren. Regelmatig en voor een lange periode goede en lekkere thee drinken draagt hieraan bij. Chinese thee bevat relatief veel polyfenolen, meer dan menig ander voedsel. Als deze polyfenolen en andere stoffen de gezondheid kunnen bevorderen, dan lijkt dit mij genoeg reden om dagelijks Chinese thee te drinken die gezet is met losse theebladeren.

Chinese theesoorten

Er bestaan letterlijk honderden verschillende theeën in China. De bekende theesoorten zijn groene thee, witte thee, oolong thee, zwarte thee en pu'er thee. Deze theesoorten verschillen door andere drogings- en fermentatietechnieken. Heel eenvoudig uitgelegd is witte thee meteen na het plukken gedroogd en niet gefermenteerd, en is zwarte thee door een andere drogingsproces volledig gefermenteerd. De andere theesoorten zitten qua fermentatie tussen deze twee uitersten.

Andere theesoorten zijn gele thee en "bloemen- en kruidenthee". Gele thee lijkt op witte thee, maar de theebladeren zijn geel geoxideerd. Bloemen- en kruidenthee worden niet gemaakt van de bladeren van de camellia sinensis en zijn dus geen theeën. Betere benamingen voor deze theeën zijn tisanes of kruidentheeën.

Soms wordt thee om praktische redenen geperst, zoals de theerepen uit west China en de pu'er plakken en blokjes. Deze thee moet lang bewaard kunnen worden en gemakkelijk vervoerd kunnen worden. Vroeger werd deze geperste thee zelfs als betaalmiddel gebruikt.

In sommige streken is er een traditie ontstaan om mooie theebloemen te maken van jonge theebladeren en eetbare bloemen. De bekenste regio waar de theebloemen gemaakt worden is Fujian.

Bestaat er een systeem dat de qualiteit van de thee aangeeft? Als er informatie gegeven wordt over de theegradatie en/of de seizoen waarin de theebladeren geplukt en verwerkt zijn, dan zou dat een indicatie kunnen zijn. Ook de prijs kan een indicatie zijn. Mijn ervaring is echter dat ook minder dure theeën van een lagere gradatie goed kunnen smaken. Daarom is mijn advies om een thee gewoon te kopen en te proberen.

Theegebieden in China

In heel China wordt thee geproduceerd. De grootste theegebieden zijn Fujian, Yunnan, Zhejiang, Anhui en Jiangsu, maar wees niet verbaast als je thee aantreft uit Guangdong, Guangxi, Hunan en Henan. Wat wel vervelend is is dat niet altijd duidelijk is waar een thee vandaan komt. De qualiteit van thee uit onbekende regio's is overigens waarschijnlijk wel zeer goed.

Ik heb een klein lijstje gemaakt van populaire theeën per regio, en een lijst van theeën in Chinese karakters, pinyin en de gangbare vertalingen. De lijst bevat de meest bekende theeën.

Voor horeca en speciaalzaken

Bij een goede maaltijd hoort een passende thee. Lekkere thee zetten met losse theebladeren is zo gemakkelijk, waarom zou je dit niet in een restaurant bestellen? De Oolong Dahongpao thee en Jasmijn thee worden het meest gedronken.

Wilt u ook Chinese thee schenken voor uw gasten? Laat een berichtje achter. Ik neem binnen twee dagen contact met u op.