X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

0

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Kungfuthee en Chinese theecultuur
(vertaling)
In China schenken theeliefhebbers niet alleen aandacht aan de qualiteit van de theebladeren, maar ook aan de manier waarop de thee gezet en gedronken wordt. Een theemeester moet zich bekwamen in de rituelen horend bij het zetten van Chinese kungfuthee. Deze rituelen zijn een weerspiegeling van de Cha Dao (??, De weg van de Thee) met de vier basiswaarden: spaarzaam, harmonie, respect en esthetisch.
Chinese Kungfu tea set
Kungfuthee is een traditionele gebruik van theedrinken. Oorspronkelijk komt dit gebruik uit Guangdong en Fujian. Kungfuthee is de meest bekende en populaire manier om [kungfu-] thee te zetten in China. De Chinezen zetten elke dag kungfuthee, en vermaken vrienden en gasten ermee. Tegenwoordig houden overzeese Chinezen uit Chaoshan dit theegebruik in ere.

Als voorbereiding om kungfuthee te zetten dient men te hebben: een complete set Chinese theeservies, een grote tafel om de benodigheden op te plaatsen, goede bronwater en Chinese thee (Tieguanyin). De omgeving moet stil zijn, zodat de thee in alle rust gezet kan worden. Daarom wordt deze manier van theezetten kungfuthee genoemd (theezetten met grote vaardigheden).
Chinese Tea Cups
Voorbereiding van de servies voor de kungfuthee
De eerste wat men moet doen is zorgen voor de juiste theeservies. De theeserviezen die gemaakt zijn in Yixing, Jiangsu van een speciale kleisoort worden als de beste beschouwd.
Tea Pot Tea water bowl
Belangrijkste onderdelen:
  • Een kleine ongelakte theepot
  • Paar kleine kommetjes
  • Een kooktoestel
  • Drie kommen om de gebruikte theebladeren en water in te doen.
  • Een dienblad voor de kleine kommetjes
  • Een theematje
  • Een aparte kommetje voor de nieuwe thee
  • Een waterkom
  • Een ketel met heet water
  • Een houten theelepel om de theebladeren weer uit de theepot te halen
Gongfu Tea setTea Spoon
Het zetten van de kungfuthee
1. Spoel de theepot en theekommetjes met heet water. Dit 'reinigt' en verwarmt. Het gebruikte water kan weggedaan worden in de waterkom.

2. Doe de theebladeren in de theepot. Gebruik minstens 15 gram thee voor een theepot van 150 ml. Vul de theepot, afhankelijk van de grootte van de theepot en de sterkte van de thee, tot tussen de helf en tweederde.

3. "Spoel de thee" door meteen de theepot leeg te schenken. Dit is om de stof en kleinste stukjes thee te verwijderen.

4. Zet de thee. Verwarm het water tot de juiste temperatuur. Verschillende theeën dienen met andere temperaturen gezet te worden. Wacht een paar seconden, en schenk het water van enige hoogte in de theepot totdat de theepot vol is.
Kungfu Tea Ceremony Making Chinese tea
5. Wacht 20 tot 50 seconden. Open de deksel en verwijder het theeresidu dat naar boven is komen drijven. Leg de deksel weer erop.

6. Giet hete water over de theepot. Hiermee wordt de thee tegelijkertijd van binnen en van buiten verhit. Wanneer de theepot droog is, is de thee klaar.

7. Spoel de theekommetjes met heet water

8. Schenk de thee in de theekommetjes, verdeel evenredig in een cirkelbeweging direct voor de gasten. Houd de kommetjes dicht bij de theepot tijdens het schenken, en schenk zorgvuldig zodat niets verloren gaat.

9. Tenslotte, geniet van de aroma en de smaak van de thee.
Chinese Kung Fu Tea Ceremony
bron: http://www.easytourchina.com/blog-v1281-the-way-to-practice-kung-fu-tea-ceremony#.VCVJGN2CvTs.facebook
Met dank aan Easy Tour China