X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

0

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Hoe kies je een lekkere Chinese thee?
Chinese thee kiezen
Als u een veilige keuze wilt, kies dan voor Chinese zwarte thee. Deze lijkt op de "English blend" die in de supermarkten te vinden is. Alleen is Chinese zwarte thee helderder en geuriger, en ligt deze thee minder zwaar op de tong.

Wellicht kent u ook witte thee. Echter, verse Chinese witte thee heeft meer smaak en is geuriger.

Chinese groene thee en oolong thee zijn minder goed te vergelijken met de supermarkttheeën. Ons advies is om deze theeën gewoon te proberen en te zetten volgens deze richtlijnen.

Waar kan je naast de vergelijking met de supermarkttheeën nog meer op letten bij het kiezen van Chinese thee?
We kunnen helaas geen smaakadvies geven, dat is bij iedere persoon verschillend. Maar we geven hieronder toch een aantal punten geven waar je op moet letten.
Kies thee die bij jouw levensstijl past
1. Kies voor qualiteit die binnen je budget past. Goede Chinese thee is subjectief lekkerder en gezonder.

2. Drink de thee die goed is voor je lichaam. Dit vergt enige ervaring en zelfkennis. Je zou kunnen denken aan de voedingsstoffenbehoeften in de ochtend en in de avond, tijdens de maaltijden, tijdens het werk, etc.. Probeer eens een groot glas groene thee in de ochtend, mooie sterke tieguanyin in de middag en witte thee in de avond.

3. Maak het jezelf makkelijk. Theezetten met losse theebladeren is iets anders dan theezetten met een theezakje, maar met een goed glas en een handig theepotje is Chinese theezetten met losse bladeren zo aangeleerd.
Chinese theesoorten
Kies voor een theesoort
Een andere manier om een thee uit te kiezen is om eerst voor een theesoort te kiezen. De traditionele Chinese theeën zijn verdeeld in vijf categorieën. Deze categorisering is op basis van de mate van fermentatie van de theebladeren. Witte thee is niet gefermenteerd, oolong thee is half gefermenteerd en zwarte thee is volledig gefermenteerd. Groene thee en pu'er thee zitten daartussen. De mate van fermentatie heeft invloed op de smaak belevenis van de thee, dus wellicht dat een thee binnen een categorie bij je past.

Als zwarte thee raad ik lapsang souchong aan. Deze thee is de oorspronkelijke zwarte thee uit China, helder en geurig. De populairste groene thee is de longjing. De thee bestaat uit typisch platgedrukte theebladeren en heeft een nootachtige smaak. De Chinese thee die veel geschonken wordt in Chinese restaurants is de jasmijn thee. Voor thuisgebruik raad ik de Jasmijn Parels aan, omdat deze makkelijker te zetten zijn. De beste witte thee is de silver needle, zacht van smaak met een delicaat zoetje. Nadat u deze theeën geproefd heeft, kan u de oolong theeën proberen. Zet deze theeën sterk maar laat deze theeën niet te lang trekken.
Hoe vaak drink je thee?
Laatste aandachtspunt is de houdbaarheid van thee. Sommige theeën kunnen onder goede omstandigheden heel lang bewaard worden. Andere theeën, waaronder witte thee, groene thee en oolong thee dienen eenmaal aangebroken binnen een paar weken opgemaakt te worden.
Probeer Jasmijn Parels
Jasmijn Parels
Een geschikte thee om kennis te maken met Chinese thee zijn Jasmijn Parels. Jasmijn Parels is een lichte groene thee met een aangenaam aroma van de jasmijnbloemen.

Jasmijn Parels thee is eenvoudig te zetten. Naar voorkeur schep je zes tot negen parels in het glas en schenk je heet water bij. De theebladeren ontvouwen zich en zakken naar de bodem. Je kan de thee even proeven en bepalen of de thee langer getrokken moet worden of dat er water bij moet.

Jasmijn thee gaat goed samen met Aziatische maaltijden en is ook makkelijk te combineren met andere smaken. Jasmijn thee wordt veel geschonken in Chinese restaurants. Wanneer gasten om "Chinese thee" vragen, krijgen ze meestal deze thee.