nl
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Verse Chinese Jasmijn Thee Parels, Theebloemen en andere Thee├źn

0

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

GENERIC_ENG_160-600.jpg


Promotie 2 160x600


Chinese groene thee

De productie van groene thee

Alle groene theeën worden gemaakt van de bladeren van de camellia sinesis. Verschillen in de productiemethodes bepalen de theesoort. Deze theesoorten zijn groene thee, witte thee, oolong thee, zwarte thee en pu'er thee. Kenmerkend aan groene thee is de volgorde van de productiefasen. Na het plukken worden de bladeren soms gedroogd. Hierna worden de bladeren altijd verhit om de oxidatieproces te stoppen. Daarna worden de theebladeren verder gedroogd zodat de thee geschikt is om voor langere tijd bewaard te worden.

Doordat de bladeren vrij spoedig na het plukken verhit worden heeft op de bladeren weinig of geen oxidatie plaatsgevonden. De gedroogde theebladeren behouden daardoor hun groene kleur. Voor groene thee worden vaak de jonge bladeren geplukt. Bij sommige groene theesoorten, waaronder seizoensvarianten van biluochun, is de dons op de jongste bladknopjes zelfs te zien.

De verhitting kan door de bladeren onder de zon te leggen, door te stomen, door te verhitten in een oven of door te 'roerbakken' in een wok. Tijdens de verhitting worden de bladeren soms in een bepaalde vorm gebracht. De theebladeren kunnen rondgedraaid, platgedrukt, in naaldvorm gebracht worden, etc.. Longjing theebladeren zijn platgedrukt, biluochun theebladeren zijn gekruld, anji baicha zijn in naaldvorm gebracht.

Deze vormen van verhitting en in vorm brengen van de bladeren zijn de technieken van de theemeesters, terwijl de gebruikte ras van de camellia sinesis en de omgeving waarin het plant groeit ook bepalend zijn voor de variant van de thee.

Bekende Chinese groene theeën

LongjingDe bekendste groene thee is longjing. De authentieke longjing, de zogehete Xihu Longjing, wordt geproduceerd in de streek rondom de Westmeer in Hangzhou, Zhejiang. Deze thee is zo populair dat de prijs van de originele lente Xihu Longjing inmiddels boven de 800 euro per kilo is gestegen. Gezien de economische groei in China zal de prijs nog verder stijgen. Tegenwoordig wordt longjing ook in andere plaatsen geproduceerd, zoals in Yunnan, Sichuan en Anhui. Deze theeën zijn prijstechnisch veel interessanter, terwijl de qualiteit gewoon goed is. Er bestaat ook een variant van de gewone longjing. Deze heet de Dafo Longjing (Big Buddha Longjing). De theebladeren hiervan zijn dikker en ronder. De Chinese staatstelevisie heeft een mooie documentaire gemaakt over de longjing thee.

BiluochunNa longjing is biluochun de bekendste groene thee. Deze thee was was vroeger bekend als xiasiren xiang. Theebladeren plukken werd vroeger gedaan door jonge vrouwen. De geur van deze thee werd letterlijk toegedicht aan deze theepluksters. “She dries the tea with no concern for her clothing. The tea foams into the cup, a cupful of fragrance.” Maar aannemelijker is dat de jonge theebladeren de aroma van perziken- en pruimenstruiken hadden opgenomen. De eerste keizer van de Qing dynastie Kangxi vond xiasiren xiang niet passen bij deze mooie thee en had de naam veranderd naar biluochun. De letterlijke vertaling van deze karakters is groen, slak en lente, maar mijn vertaling is de groene en gekrulde lentebladeren.

Jasmijn ParelsGroene jasmijn thee is een populaire geparfumeerde thee. Tijdens de drogingsproces worden jasmijnbloemen bij de theebladeren gelegd. Nadat de jasmijnbloemen hun aroma hebben afgegeven worden de oude bloemen vervangen door nieuwe bloemen. Dit proces herhaalt zich vijf tot zeven keer. Soms worden de beste theebladeren, het knop met twee bladeren, opgerold tot kleine balletjes.  Deze balletjes dragen poëtische namen als Jasmijn Parels, Dragon Pearls, Dragon Eye Pearls, Jasmine Pearls en varianten hiervan.